Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Wiele osób zastanawia się, czy jest możliwe cieszenie się słodkościami podczas redukcji. Warto wspomnieć na wstępie, że dieta odchudzająca to sposób żywienia oparty na ujemnym bilansie energetycznym, czyli spożywaniu mniejszej ilości kalorii niż organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania, tak aby zmobilizować go do czerpania energii ze [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
Wykorzystanie melatoniny posiada główne zastosowanie jako wsparcie w leczeniu zaburzeń snu. Melatonina ma na celu nie tylko pomóc w szybkim zaśnięciu, ale i przyczyniać się do tego, aby sen był głębszy i dawał więcej korzyści pod kątem regeneracyjnym. Hormon wykazuje jednak jeszcze jedną ciekawą właściwość, o której mało co się wspomina, a może [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Zaangażowanie w każdą sesję treningową jest tym czynnikiem, który decyduje o skuteczności naszych zmagań. To zupełnie naturalne, że każdy z nas ma gorsze i lepsze dni, a fakt ten ma bezpośrednie przełożenie na to, z jakim nastawieniem wchodzimy na salę treningową. Beta-alanina Dzięki której skracasz czas niezbędny na regenerację pomiędzy rundami, [...]
Rokitnik zwyczajny (Sea buckthorn) należy do roślin bogatych w liczne składniki, które są biologicznie aktywne takie jak: witaminy, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Komentarz i podsumowanie Być może coś w tym jest, gdyż syntetyczne analogi puryn i [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
Okresy przejściowe pomiędzy porami roku wymagają pewnej adaptacji organizmu. Zmieniają się wtedy m.in. temperatury powietrza, wilgotność powietrza, czy charakterystyka opadów deszczu. Zmianom ulegają także uwarunkowania związane z ekspozycją na słońce, co niesie za sobą konsekwencje w niemal całym organizmie i otaczającym go ekosystemie. Sposoby [...]
Tempo życia sprawia, że mimo miłości do zdrowych, urozmaiconych dań sięgamy zbyt często po szybkie, źle zbilansowane przekąski, by pokonać uczucie głodu. Osoby będące na diecie wegetariańskiej, a szczególnie wegańskiej mają problem ze znalezieniem dobrych jakościowo posiłków, które mogłyby spożyć w czasie lunchu w pracy, podróży, czy w momencie [...]
Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak [...]
Ze względu na to, że orzechy brazylijskie zawierają olbrzymią ilość selenu (na następnych miejscach są ryby oraz podroby, jednak mają go znacząco mniej), w świadomości osób dbających o zdrowe podejście do odżywiania, utrwalił się łącznik: orzechy brazylijskie = selen. Jak widzimy, jest to zatem słuszne powiązanie! Selen w kilku słowach Selen jest [...]
Opuncja figowa to egzotyczny owoc, który nie pochodzi, jak by się zdawało z figowca, lecz z jadalnego kaktusa. Istnieje ponad 150 odmian tej rośliny, a jej popularność coraz bardziej wzrasta. Roślina ta pochodzi z Meksyku, jednak zaczęto ją również uprawiać w Australii, Afryce oraz Europie, a dokładniej w krajach Morza Śródziemnego. Dodatkowo [...]
Coraz więcej osób rezygnuje świadomie ze spożywania mięsa oraz ryb. Popularne stają się diety wegetariańskie, które jednak łatwiej poprawnie skomponować i urozmaicać niż jadłospisy wegańskie, które opierają się tylko o składniki pochodzenia roślinnego. „Walka” o białko Osoby na takich dietach nie spożywają tradycyjnego nabiału, jajek, czy nawet [...]
[...] bogatych w lecytynę, zasadne może być rozważenie celowej suplementacji lecytyną - przypomnę nie ma sensu suplementować samej choliny, jeśli mamy do wyboru lecytynę. W sklepach z suplementami oraz w aptekach znajdziemy z łatwością preparaty zawierające lecytynę, którą najczęściej pozyskuje się z nasion soi. Rzadziej można spotkać lecytynę [...]
Ashwagandha jest jednym z najbardziej popularnych obecnie środków medycyny alternatywnej. Cieszy się popularnością między innymi ze względu na szerokie spektrum działań prozdrowotnych, ale również ze względu na skuteczność. Jednym z potencjalnych zastosowań tej rośliny są przypadki zaburzeń nastroju związanych z lękiem. Właściwości ashwagandhy [...]
Kreatyna długo kojarzyła się wyłącznie z adeptami sportów siłowych płci męskiej, których celem była rozbudowa masy mięśniowej, czy też pobijanie kolejnych rekordów ze sztangą w rękach. Dzięki licznym badaniom naukowym wiadomo obecnie, że aminokwas ten wykazuje szerokie spektrum funkcji w organizmie i nie tylko przydatny jest dla największych [...]